Toelichting Johannes Passion

De Johannespassie van J.S. Bach in een unieke uitvoering

Van de beide ‘grote’ passies van Johann Sebastian Bach staat de Johannes bekend om zijn aangename lengte – een stuk korter dan de Mattheüs – maar vooral om zijn bijzondere zeggingskracht. Het is allemaal veel compacter en de verhaallijn gaat met een zekere vaart. Voor de kenner gewoon weer heerlijk en voor de nieuwe luisteraar een heel mooie kennismaking met een passie.

Het Margaretha Consort komt in maart 2018 met de allereerste versie die van de Johannespassie bestaat. Het is een reconstructie door de bekende organist en musicoloog Pieter Dirksen, die internationale faam geniet als Bach-specialist. Hij leidt deze uitvoering – net zoals Bach zelf indertijd – vanachter het clavecimbel. Er zijn prachtige solisten te horen zoals Jan van Elsacker (Evangelist), Marcel van Dieren (Christus) en Marjon Strijk (sopraan).

Bach had in 1724 een klein maar fijn ensemble tot zijn beschikking, en ook nu zijn er slechts tien zangers en evenzoveel instrumentalisten.
In tegenstelling tot de groots opgezette Matthäuspassie is de Johannespassie een meer intiem stuk – denk maar aan de beroemde tenoraria met twee viola d’amores. De Johannes is veel meer kamermuziek, hoewel het passieverhaal muzikaal misschien nog wel dramatischer en intenser gebracht wordt dan in de Matthäus. De basis vormt daarbij de onveranderde Evangelietekst (Johannes 18-19) in de vertaling van Maarten Luther.

naar boven >
Home>

Advertenties